Byggeri af almene boliger, herunder plejeboliger

Ganske mange plejeboliger i Danmark opleves som institutionelle. I et forsøg på et opgør med holdningen til indretning af plejeboliger har vi i de seneste to bebyggelser haft megen fokus på at finde frem til faktorer, der skaber hjemlighed.

I den seneste bebyggelse besluttede bestyrelsen og byggeudvalget sammen med kommunen at gå nye veje ved at prioritere flest mulige hænder og dermed relativt få m2 pr. bolig for at få så mange boliger og dermed så mange beboere og hænder som muligt i forbindelse med en ombygning. Det giver så igen en billigere husleje.

Den praktiske løsning indebar bl.a. følgende:
De individuelle boliger er som de oprindelige, nemlig på 29 m2. Det medførte, at vi måtte inddrage entreen som vådrumszone, hvor en flytbar væg i dagligdagen adskiller entre og bad/toilet. For dem, som har vanskeligt ved at bade i det relativt lille badeværelse, kan et wellness-rum med badekar benyttes. Der er dispensation for individuelle køkkener. Til gengæld for de små boliger er der mange hyggekroge, brede altaner samt terrasse og have, som danner rammerne for et meget rigt socialt liv og et liv tæt sammen med personalet.

Der blev opsat paneler på væggene i spisestuen. Loftet skulle sænkes på grund af ventilation, men arkitekten fandt en løsning, så loftet ikke blev tungt og vi fik bevaret og linoliemalet de gamle vinduer – og løst udfordringen med energitabsberegningen for disse med nye isolerende og lyddæmpende glas i de gamle forsatsvinduer. En lift blev opsat i et smukt trapperum. Trapperummet blev mindre, men den smukke trappe bevaret.

Et væsentligt fokus var badeværelserne og deres funktion. De fleste steder ligner badeværelser operationsstuer. Sammen med arkitekt og byggeudvalg fik vi på den meget sparsomme plads udviklet en række – synes vi – forbedringer af indretningen, materialerne og funktionaliteten. Der blev skjult opbevaring af bleer, handsker, vådservietter, dispensere, toiletruller m.v. bag toilettet og i et skab over vasken, hvor der også i den ene side er plads til beboerens ejendele. I skabet er indbygget blødt lys, så man møder et rart spejlbillede. Armstøtterne på toilettet kan tages af, hvis ikke de er nødvendige for beboeren – vasken kan bruges som hjælp til at rejse sig fra toilettet. Et klædeskab kan både stå i badeværelset og i opholdsstuen. Vindueskarmen kan bruges som bord. Det er fleksibilitet i praksis.

Efter vores vurdering er det et af verdens smukkeste plejehjem. Ring gerne for en besigtigelse til Kirsten Kristensen, tlf. 30 35 99 59.